Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, gericht op mannen en vrouwen met pijnklachten in het bekkengebied of met onvoldoende functionerende bekkenbodemspieren. Vaak ontstaan bekkenklachten uit onwetendheid, bijvoorbeeld door een verkeerde manier van plassen of ontlasten. Soms worden ze veroorzaakt door blaasontstekingen en verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Bekkenpijn kan ook een gevolg zijn van buik- en prostaatoperaties. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap of na de bevalling last van bekkenpijn.

Mogelijke klachten

  • veelvuldige aandrang tot plassen of toiletbezoek
  • verlies van urine en/of ontlasting
  • niet kunnen plassen
  • niet kunnen tegenhouden van winden
  • pijn in de onderbuik of de lage rug
  • pijn in de bekkenbodem
  • pijn bij het stuitje of het schaambeen
  • seksuele problemen

Doelstelling behandeling

Tijdens de therapie leert u controle te krijgen over uw bekkenbodemspieren. Bovendien krijgt u tips om pijn en functionele klachten te voorkomen. Zwangere vrouwen kunnen dankzij de behandelingen langer actief blijven.

Behandeling

Bekkenfysiotherapie wordt meestal toegepast na verwijzing van de huisarts, een specialist (uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatiearts), een verloskundige of incontinentieverpleegkundige. U kunt bij ons ook direct een afspraak maken voor een intakegesprek, een advies of een second opinion.

Tijdens de eerste afspraak stellen wij op basis van uw klachten en eventueel beperkt lichamelijk onderzoek vast of behandeling in onze praktijk wenselijk is. Voor een vergoeding bekkenfysiotherapie is een aanvullende verzekering in uw zorgverzekeringspolis noodzakelijk.

Onze therapeut werkt op basis van een persoonlijk behandelplan, gericht op het wegnemen van bestaande klachten en preventie van nieuwe klachten. Tijdens de therapie zal zij u leren herkennen, ontspannen en trainen van de spieren rondom het bekken. Daarnaast krijgt u advies over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en eventueel ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband. Ook voor seksuele problemen kunt u de fysiotherapeute in vertrouwen raadplegen.

Onze bekkenbodemspecialist

Yolanda Vleghert