Bekkenpijn verkleurt roze wolk

Bekkenpijn kan de vreugde van een zwangerschap behoorlijk overschaduwen. “Ik ben continue moe omdat ik ’s nachts niet lekker kan liggen door de pijn.”; “Lopen doe ik alleen nog binnenshuis, de straat uit haal ik niet zonder pijn.”; “Ik werk nog maar vijf uur op een dag omdat ik niet langer dan een kwartier achter elkaar kan zitten.”; “Tillen is een ramp, ik krijg mijn tweejarige dochtertje niet meer van de grond.” Dit is een greep uit de verhalen die Yolanda Vleghert, algemeen fysiotherapeut met een specialisatie in bekkenbodemklachten, dagelijks hoort van haar zwangere cliënten. Herkent u zich in deze klachten? Dan heeft u net als deze vrouwen misschien last van bekkeninstabiliteit!

Bekkeninstabiliteit is geen modegril
Dat stelde orthopedisch chirurg Wu Wen Hua, verbonden aan het VU medisch centrum, in 2004 al vast met zijn promotieonderzoek naar bekkenpijn. Volgens Wu Wen Hua vertoont eenderde van de zwangere vrouwen bekkeninstabiliteit waarvan ongeveer vijf procent in ernstige vorm. Bij minder dan één procent van hen ontstaat een chronische vorm die zeer pijnlijk en invaliderend is. Het gaat in het totaal om duizenden vrouwen in Nederland.

Yolanda Vleghert is sinds 2000 als algemeen fysiotherapeut aan onze praktijk verbonden en heeft zich gespecialiseerd in het verhelpen en voorkomen van bekkenbodemklachten en het bestrijden van bekkenpijnklachten tijdens en na de zwangerschap. Yolanda werkt volgens de methode Cecile Röst. Zij vertelt hoe je bekkeninstabiliteit kunt herkennen en behandelen.

Moeite met zorg voor gezin of werk
“Als je moeite hebt met alledaagse handelingen zoals omdraaien in bed, bukken en tillen, (trap)lopen, langere tijd zitten of staan dan zou het kunnen dat je last hebt van “bekkeninstabiliteit” ofwel aan zwangerschap gerelateerde bekkenpijn. Zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit kunnen daardoor al in een vroeg stadium van de zwangerschap moeite krijgen met de zorg voor het gezin of het functioneren op hun werk. Met een speciaal hiervoor ontwikkelde therapie probeer ik deze vrouwen zo lang en zo goed mogelijk te laten functioneren met zo min mogelijk pijn als haalbaar is.”

Uit balans
“Onder invloed van je zwangerschapshormonen verweekt het kapselbandapparaat en worden de banden bij onder andere het bekken soepeler om de baby gemakkelijker door het geboortekanaal te laten gaan. Een kleine misstap of verkeerde houding kan ervoor zorgen, dat de botdelen in zeer geringe mate ten opzichte van elkaar verschuiven en in een verkeerde positie komen te staan met pijn als gevolg. Deze pijn is wisselend van aard en bevindt zich rond het bekken, in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zij- of achterkant van je bovenbenen, in de liezen of bij het schaambeen. Ook kan de pijn uitstralen naar de bovenbenen of de rug.”

Weer in balans
“De therapie die ik geef is gebaseerd op de methode Cecile Röst, ontwikkeld vanuit de yoga. Door middel van symmetrie- en stabiliteitsoefeningen leert de zwangere vrouw om het bekken weer in balans te brengen en te houden. Daarnaast geef ik tal van praktische adviezen die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Het doel is niet om de pijn volledig weg te nemen, maar om zo goed mogelijk te blijven functioneren tijdens de zwangerschap, op het werk en in het gezinsleven.”

Cecile Röst testte haar methode op zichzelf uit
Als orthopedisch manueel fysiotherapeut met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn ontwikkelde Cecile, met behulp van haar kennis en inzicht op het gebied van het menselijk lichaam, een eigen methode. Bij yoga ontdekte zij een oefening die de pijn tegenging. Door allerlei houdingen uit te proberen, kwam Cecile erachter hoe zij haar bekkeninstabiliteit kon behandelen. Vervolgens heeft zij haar methode met succes toegepast op vele andere vrouwen in de stellige overtuiging, dat als het lichaam weer naar behoren functioneert, de pijn afneemt en deze op den duur zo goed als zeker zal verdwijnen.

Ook voor overgang en chronische rug- of bekkenpijn
“Mijn behandelmethode werkt niet alleen bij zwangere vrouwen maar ook bij vrouwen in de overgang en bij mannen en vrouwen met chronische pijnproblemen in onderrug of bekken. indien nodig wordt hij ook nog aangevuld met massage en bekkenbodemoefeningen”, aldus Yolanda.

Snel resultaat
Als u de klachten herkent, bel Yolanda dan gerust voor een afspraak. De therapie is over het algemeen kortdurend en soms is één behandeling al voldoende.

“Dat ik niet arbeidsongeschikt geworden ben, heb ik aan Pilates te danken.”

Fysiotherapeute en Pilates-instructrice Henriëtte de Neve weet als geen ander, wat Pilates voor mensen met bewegingsbeperkingen kan doen. Bijna 20 jaar geleden werd zij zelf gekweld door een hernia. In haar zoektocht naar de meest effectieve behandeling hiervan, ging Henriëtte Pilates-lessen volgen. Pilates bleek een weldaad voor haar rug en eenmaal hersteld besloot Henriëtte, dat ze zelf instructrice wilde worden. Nu geeft ze ruim 15 jaar Pilatus-lessen bij Fysiocentrum Den Haag en volgt ze jaarlijks in binnen- en buitenland nascholingen van zogenaamde ‘Pilatus-elders’ en hun volgelingen. Enthousiast vertelt Henriëtte over haar grote passie.

Je leeftijd is zo flexibel als je wervelkolom
“Dat is een uitspraak van Joseph Pilates -grondlegger van de Pilates oefenmethode – die in 1883 geboren werd. Hij ontwikkelde de voor Pilates kenmerkende bewegingsoefeningen in een poging om zijn door kinderreuma en astma geteisterde lichaam in betere conditie te krijgen. Een sterke geest huist in een sterk lichaam, dat was zijn motto. Toen hij in 1967 stierf had hij met zijn methode talloze mensen geholpen waaronder veel wereldberoemde dansers. Clara, zijn vrouw, en Romana Krazinowski, een ballerina waarmee Joseph nauw samenwerkte, hebben er na zijn dood voor gezorgd, dat er Pilates-trainers zijn opgeleid om zijn methode voort te zetten. Er zijn nog steeds leraren in de methode actief die door Joseph zelf zijn opgeleid, de zogenaamde ‘Pilates-elders’. Van sommigen heb ik nog les gehad in de afgelopen jaren want Pilates kun je tot op hoge leeftijd geven en volgen.”

Pilates is goed voor lichaam en geest
“Met de Pilates-lessen op de mat wordt het gehele lichaam getraind. Liggend en zittend voeren we een serie oefeningen uit. Ik let er bij iedereen op, dat ze de techniek goed toepassen en ik houd rekening met individuele beperkingen. Om variatie en levendigheid in de lessen te brengen gebruik ik ballen, magic circles, dynabands en andere hulpmiddelen. Ik heb mijn eigen programma ontwikkeld, natuurlijk op basis van de Pilates oefenmethode, maar wel met een eigen volgorde. Het mooiste compliment daarvoor kreeg ik van Alan Herdman, een bekende Pilates-trainer uit Londen waar ik een nascholingscursus volgde. Zijn ‘don’t worry, go with the flow and you’re doing fine’ was voor mij een mooie bevestiging van mijn manier van lesgeven.

Bij Pilates werken we met de wervelkolom in een neutrale positie. De sleutelwoorden van de methode zijn beweging, kracht en oefening. Je wordt je bewust van je houding en je manier van bewegen. Je komt meer in balans en je ademhaling verbetert. Die zelfkennis over hoe je beweegt doet wat met je, zowel in je lijf als in je hoofd. Dat is zo mooi om te zien.”

Mienke Hofmeester: “Dank voor de geweldige lessen die je met zoveel creativiteit, persoonlijke aandacht en humor geeft!”

Pilates omvat alles om succesvol te revalideren
“De Pilates oefenmethode combineert alle aspecten die een succesvol revalidatieprogramma moet bieden: kracht, balans, coördinatie, spiercontrole rond de wervelkolom, flexibiliteit en een goede ademhaling. Als Pilatus-instructrice met een fysiotherapie-achtergrond, kijk ik naar de oorsprong van de bewegingsbeperking, niet alleen naar de symptomen die tot klachten leiden. Met behulp van Pilates-oefeningen leren onze cliënten om hun bewegingen gecontroleerd uit te voeren. Dat helpt ze bij het opheffen en voorkomen van belemmeringen in hun dagelijkse functioneren. En natuurlijk ook om sportactiviteiten weer verantwoord op te pakken.”

Starten met Pilates
“Ik kan iedereen met nek-, rug- schouder- en knieklachten aanbevelen, om Pilates gewoon te proberen. Ook voor iedereen die geen klachten heeft maar beter in balans wil komen of leniger wil worden binnen zijn of haar grenzen, is Pilates een aanrader. Voordat iemand start, wil ik eerst in een één-op- één gesprek zien hoe diegene motorisch functioneert. Dan beslis ik, of ik hem of haar een paar keer individueel lesgeef of dat ze meteen in één van mijn Pilates-groepen mee kunnen trainen. Mijn groepen zijn klein en blijven klein zodat ik voor iedereen persoonlijke aandacht heb, bij elke oefening. Zo voelt het bijna als een individuele les”, glimlacht Henriëtte.

Ilana de Wildt: “Dank voor de lessen, ik heb nog nooit zo’n goede instructie en correctie gekregen.”

Meer weten of een afspraak maken: ga naar de Pilates-pagina of neem contact op met Henriëtte de Neve.

Revalideren is ook topsport

Master sportfysiotherapeut i.o. Sebastiaan krijgt regelmatig fanatieke atleten op zijn behandeltafel. Zijn drive om ze te behandelen evenaart het fanatisme waarmee zijn cliënten willen revalideren om weer op hun oude niveau terug te keren. Onder het motto ‘Hoe lang of vervelend je blessure ook is, wij helpen je weer terug naar het hoogste niveau!’ wil hij graag een voorbeeld uit de praktijk delen.

Sebastiaan: “Mijn cliënt Paul is een fanatieke atleet die al jaren meeloopt in de top van Nederland op de 400 en 800 meter. In september 2013 liep hij een hardnekkige lies- en buikblessure op, een zogenaamde overbelastingsblessure. Na diverse behandelingen bij verschillende hulpverleners kwam hij in mei dit jaar naar onze praktijk. Op mijn vraag ‘wat kan ik voor je doen?’ antwoordde hij: ‘Ik wil eind juli meedoen aan het Nederlandse Kampioenschap Atletiek.’ Dat was een behoorlijk ambitieuze doelstelling want door zijn blessure had hij zich al maanden niet goed kunnen voorbereiden en was hij inmiddels een deel van de benodigde conditie kwijt.

Het einddoel, deelname aan de NK 2014, stond voor Paul vast. Om zijn missie te doen slagen, zijn we meteen begonnen met het in kaart brengen van zijn fysieke situatie. Met een uitgebreid lichamelijk onderzoek (de anamnese) en een serie specifieke sporttesten werd zijn gebrek aan belastbaarheid duidelijk. De vraag die mij het meeste bezighield was: hoe komt het dat Paul al zeven maanden last heeft en de klacht maar terug blijft komen? Dan moet er ‘iets’ zijn dat het herstel belemmert. Als sportfysiotherapeut is het cruciaal dat je dat ‘iets’ boven water weet te krijgen. Uiteindelijk bleek dat er in zijn hele bewegingsketen een zwakte zat waardoor de spieren in zijn lies deze zwakte bij iedere stap moesten opvangen. De spieren van zijn romp konden zijn loopstijl niet genoeg ondersteunen.

Paul’s situatie geeft aan, hoe belangrijk het is dat je naast het lokaal behandelen van de blessure de hele bewegingsketen onderzoekt. Het herstel is immers in belangrijke mate afhankelijk van het trainen van de gevonden zwaktes. Toen we die eenmaal gevonden hadden, kon ik voor Paul een behandelplan op maat maken. Met het gewenste resultaat! Eind juli heeft Paul met succes kunnen deelnemen aan het NK Atletiek.

Paul: “Helaas ben ik net geen 3e geworden maar mijn 4e plek voelde als een topprestatie gezien de moeizame voorbereiding. Ik heb sinds de behandelingen bij Fysio Centrum Den Haag geen last meer gehad van mijn blessure, een geruststellend gevoel waar ik Sebastiaan nog elke dag dankbaar voor ben.”

Voetballers vaak buiten spel gezet door blessures

Voetbal is een blessuregevoelige sport. Nederlandse voetbalfans hebben na het groepsduel met Australië de beelden van Bruno Martins Indi in de oranje brancard nog levendig op hun netvlies. Selectiespelers als Gregory van der Wiel en Rafael van der Vaart werden voor het WK al buiten spel gezet door blessureleed. We vragen sportfysiotherapeut Sebastiaan Straetemans hoe je blessures het beste kunt behandelen.

Met welke voetbalblessures komen cliënten naar de praktijk?

Sebastiaan: “Veel voorkomende sportblessures die wij bij voetballers behandelen zijn de zweepslag in de kuit en hamstringkwetsuren, variërend van verrekkingen tot inscheuringen. Daarnaast komen er sporters met bandletsel in de knie of de enkel. Na een voorste kruisbandreconstructie kan men bij ons goed revalideren.”

Hoe behandelen jullie deze blessures?

“Voor iedere blessure wordt een behandelplan opgesteld dat antwoord geeft op de volgende vragen:

  • wat is de huidige situatie?
  • welk niveau wil de sporter weer bereiken?
  • wat moeten we doen om deze doelstelling te bereiken?

We gaan ervan uit, dat het lichaam zichzelf geneest. Als sportfysiotherapeut creëer je de optimale omstandigheden waarin dit herstel kan plaatsvinden. Vervolgens zorg je ervoor, dat het aangedane weefsel met revalidatie terugkomt op het gewenste sportniveau. In de acute fase richten we ons op lokale behandeling met behulp van bewegingsadvies, massage en mobilisaties. Na de acute fase wordt er gestart met oefentherapie om het herstel te ondersteunen en de kwaliteit van het betrokken weefsel te verbeteren. De laatste fase wordt gekenmerkt door specifieke sportoefeningen in het kader van de sporthervatting.”

Kun je blessures voorkomen?

“Veel blessures kun je voorkomen door een goede warming-up. Deze bestaat uit inlopen en dynamische oefeningen ter voorbereiding op de wedstrijd. Het is belangrijk dat je voldoende belastbaar bent om de sportbelasting aan te kunnen. Je belastbaarheid kun je vergroten door sportspecifiek te trainen. Voetbal is een sport met veel duels en contactmomenten. Helaas leiden deze duels soms tot blessures die moeilijk te voorkomen zijn.”

Wat betekent het sportspreekuur voor voetballers?

“Het sportspreek uur is voor iedere sporter, van recreant tot topsporter. Iedereen die een blessure heeft en daar meer over wil weten, is welkom. Daarnaast adviseren wij over de opbouw van een trainings-schema en blessurepreventie.”

De Glow-Run is fun!

De Glow-Run is een bijzonder evenement waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Honderden enthousiaste lopers leggen in het donker een parcours van vijf kilometer af over het Scheveningse strand. Samen met mijn collega’s loop ik graag mee, slechts opgelicht door neon-verf en onze ‘glow in the dark’ t-shirts. We lopen voor de fun en voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Kom ook naar Scheveningen op 23 mei 2014 en loop mee!

Fun & fit gaan hand in hand

De Glow-Run is een recreatieve loop met een hoge fun-factor. Toch zijn fitheid en gezondheid niet onbelangrijk want een onverwachte blessure kan de pret behoorlijk drukken. Je loopt immers in het donker op een parcours dat niet egaal is.

Ben je van plan om mee te lopen? Dan wil ik je graag wat tips geven om je goed voor te bereiden. (meer…)

Doe mee aan de Glow-Run!

Om de lancering van onze kleurrijke website www.fysiocentrumdenhaag.nl te vieren, doen onze therapeuten mee aan de Glow-Run van Scheveningen op 23 mei 2014. Het sponsorgeld gaat naar het Prinses Beatrix Spierfonds ten behoeve van onderzoek. (meer…)