Bekkenpijn verkleurt roze wolk

Bekkenpijn kan de vreugde van een zwangerschap behoorlijk overschaduwen. “Ik ben continue moe omdat ik ’s nachts niet lekker kan liggen door de pijn.”; “Lopen doe ik alleen nog binnenshuis, de straat uit haal ik niet zonder pijn.”; “Ik werk nog maar vijf uur op een dag omdat ik niet langer dan een kwartier achter elkaar kan zitten.”; “Tillen is een ramp, ik krijg mijn tweejarige dochtertje niet meer van de grond.” Dit is een greep uit de verhalen die Yolanda Vleghert, algemeen fysiotherapeut met een specialisatie in bekkenbodemklachten, dagelijks hoort van haar zwangere cliënten. Herkent u zich in deze klachten? Dan heeft u net als deze vrouwen misschien last van bekkeninstabiliteit!

Bekkeninstabiliteit is geen modegril
Dat stelde orthopedisch chirurg Wu Wen Hua, verbonden aan het VU medisch centrum, in 2004 al vast met zijn promotieonderzoek naar bekkenpijn. Volgens Wu Wen Hua vertoont eenderde van de zwangere vrouwen bekkeninstabiliteit waarvan ongeveer vijf procent in ernstige vorm. Bij minder dan één procent van hen ontstaat een chronische vorm die zeer pijnlijk en invaliderend is. Het gaat in het totaal om duizenden vrouwen in Nederland.

Yolanda Vleghert is sinds 2000 als algemeen fysiotherapeut aan onze praktijk verbonden en heeft zich gespecialiseerd in het verhelpen en voorkomen van bekkenbodemklachten en het bestrijden van bekkenpijnklachten tijdens en na de zwangerschap. Yolanda werkt volgens de methode Cecile Röst. Zij vertelt hoe je bekkeninstabiliteit kunt herkennen en behandelen.

Moeite met zorg voor gezin of werk
“Als je moeite hebt met alledaagse handelingen zoals omdraaien in bed, bukken en tillen, (trap)lopen, langere tijd zitten of staan dan zou het kunnen dat je last hebt van “bekkeninstabiliteit” ofwel aan zwangerschap gerelateerde bekkenpijn. Zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit kunnen daardoor al in een vroeg stadium van de zwangerschap moeite krijgen met de zorg voor het gezin of het functioneren op hun werk. Met een speciaal hiervoor ontwikkelde therapie probeer ik deze vrouwen zo lang en zo goed mogelijk te laten functioneren met zo min mogelijk pijn als haalbaar is.”

Uit balans
“Onder invloed van je zwangerschapshormonen verweekt het kapselbandapparaat en worden de banden bij onder andere het bekken soepeler om de baby gemakkelijker door het geboortekanaal te laten gaan. Een kleine misstap of verkeerde houding kan ervoor zorgen, dat de botdelen in zeer geringe mate ten opzichte van elkaar verschuiven en in een verkeerde positie komen te staan met pijn als gevolg. Deze pijn is wisselend van aard en bevindt zich rond het bekken, in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zij- of achterkant van je bovenbenen, in de liezen of bij het schaambeen. Ook kan de pijn uitstralen naar de bovenbenen of de rug.”

Weer in balans
“De therapie die ik geef is gebaseerd op de methode Cecile Röst, ontwikkeld vanuit de yoga. Door middel van symmetrie- en stabiliteitsoefeningen leert de zwangere vrouw om het bekken weer in balans te brengen en te houden. Daarnaast geef ik tal van praktische adviezen die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Het doel is niet om de pijn volledig weg te nemen, maar om zo goed mogelijk te blijven functioneren tijdens de zwangerschap, op het werk en in het gezinsleven.”

Cecile Röst testte haar methode op zichzelf uit
Als orthopedisch manueel fysiotherapeut met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn ontwikkelde Cecile, met behulp van haar kennis en inzicht op het gebied van het menselijk lichaam, een eigen methode. Bij yoga ontdekte zij een oefening die de pijn tegenging. Door allerlei houdingen uit te proberen, kwam Cecile erachter hoe zij haar bekkeninstabiliteit kon behandelen. Vervolgens heeft zij haar methode met succes toegepast op vele andere vrouwen in de stellige overtuiging, dat als het lichaam weer naar behoren functioneert, de pijn afneemt en deze op den duur zo goed als zeker zal verdwijnen.

Ook voor overgang en chronische rug- of bekkenpijn
“Mijn behandelmethode werkt niet alleen bij zwangere vrouwen maar ook bij vrouwen in de overgang en bij mannen en vrouwen met chronische pijnproblemen in onderrug of bekken. indien nodig wordt hij ook nog aangevuld met massage en bekkenbodemoefeningen”, aldus Yolanda.

Snel resultaat
Als u de klachten herkent, bel Yolanda dan gerust voor een afspraak. De therapie is over het algemeen kortdurend en soms is één behandeling al voldoende.

Lees meer van