Voetballers vaak buiten spel gezet door blessures

Voetbal is een blessuregevoelige sport. Nederlandse voetbalfans hebben na het groepsduel met Australië de beelden van Bruno Martins Indi in de oranje brancard nog levendig op hun netvlies. Selectiespelers als Gregory van der Wiel en Rafael van der Vaart werden voor het WK al buiten spel gezet door blessureleed. We vragen sportfysiotherapeut Sebastiaan Straetemans hoe je blessures het beste kunt behandelen.

Met welke voetbalblessures komen cliënten naar de praktijk?

Sebastiaan: “Veel voorkomende sportblessures die wij bij voetballers behandelen zijn de zweepslag in de kuit en hamstringkwetsuren, variërend van verrekkingen tot inscheuringen. Daarnaast komen er sporters met bandletsel in de knie of de enkel. Na een voorste kruisbandreconstructie kan men bij ons goed revalideren.”

Hoe behandelen jullie deze blessures?

“Voor iedere blessure wordt een behandelplan opgesteld dat antwoord geeft op de volgende vragen:

  • wat is de huidige situatie?
  • welk niveau wil de sporter weer bereiken?
  • wat moeten we doen om deze doelstelling te bereiken?

We gaan ervan uit, dat het lichaam zichzelf geneest. Als sportfysiotherapeut creëer je de optimale omstandigheden waarin dit herstel kan plaatsvinden. Vervolgens zorg je ervoor, dat het aangedane weefsel met revalidatie terugkomt op het gewenste sportniveau. In de acute fase richten we ons op lokale behandeling met behulp van bewegingsadvies, massage en mobilisaties. Na de acute fase wordt er gestart met oefentherapie om het herstel te ondersteunen en de kwaliteit van het betrokken weefsel te verbeteren. De laatste fase wordt gekenmerkt door specifieke sportoefeningen in het kader van de sporthervatting.”

Kun je blessures voorkomen?

“Veel blessures kun je voorkomen door een goede warming-up. Deze bestaat uit inlopen en dynamische oefeningen ter voorbereiding op de wedstrijd. Het is belangrijk dat je voldoende belastbaar bent om de sportbelasting aan te kunnen. Je belastbaarheid kun je vergroten door sportspecifiek te trainen. Voetbal is een sport met veel duels en contactmomenten. Helaas leiden deze duels soms tot blessures die moeilijk te voorkomen zijn.”

Wat betekent het sportspreekuur voor voetballers?

“Het sportspreek uur is voor iedere sporter, van recreant tot topsporter. Iedereen die een blessure heeft en daar meer over wil weten, is welkom. Daarnaast adviseren wij over de opbouw van een trainings-schema en blessurepreventie.”

Lees meer van