“Dat ik niet arbeidsongeschikt geworden ben, heb ik aan Pilates te danken.”

Fysiotherapeute en Pilates-instructrice Henriëtte de Neve weet als geen ander, wat Pilates voor mensen met bewegingsbeperkingen kan doen. Bijna 20 jaar geleden werd zij zelf gekweld door een hernia. In haar zoektocht naar de meest effectieve behandeling hiervan, ging Henriëtte Pilates-lessen volgen. Pilates bleek een weldaad voor haar rug en eenmaal hersteld besloot Henriëtte, dat ze zelf instructrice wilde worden. Nu geeft ze ruim 15 jaar Pilatus-lessen bij Fysiocentrum Den Haag en volgt ze jaarlijks in binnen- en buitenland nascholingen van zogenaamde ‘Pilatus-elders’ en hun volgelingen. Enthousiast vertelt Henriëtte over haar grote passie.

Je leeftijd is zo flexibel als je wervelkolom
“Dat is een uitspraak van Joseph Pilates -grondlegger van de Pilates oefenmethode – die in 1883 geboren werd. Hij ontwikkelde de voor Pilates kenmerkende bewegingsoefeningen in een poging om zijn door kinderreuma en astma geteisterde lichaam in betere conditie te krijgen. Een sterke geest huist in een sterk lichaam, dat was zijn motto. Toen hij in 1967 stierf had hij met zijn methode talloze mensen geholpen waaronder veel wereldberoemde dansers. Clara, zijn vrouw, en Romana Krazinowski, een ballerina waarmee Joseph nauw samenwerkte, hebben er na zijn dood voor gezorgd, dat er Pilates-trainers zijn opgeleid om zijn methode voort te zetten. Er zijn nog steeds leraren in de methode actief die door Joseph zelf zijn opgeleid, de zogenaamde ‘Pilates-elders’. Van sommigen heb ik nog les gehad in de afgelopen jaren want Pilates kun je tot op hoge leeftijd geven en volgen.”

Pilates is goed voor lichaam en geest
“Met de Pilates-lessen op de mat wordt het gehele lichaam getraind. Liggend en zittend voeren we een serie oefeningen uit. Ik let er bij iedereen op, dat ze de techniek goed toepassen en ik houd rekening met individuele beperkingen. Om variatie en levendigheid in de lessen te brengen gebruik ik ballen, magic circles, dynabands en andere hulpmiddelen. Ik heb mijn eigen programma ontwikkeld, natuurlijk op basis van de Pilates oefenmethode, maar wel met een eigen volgorde. Het mooiste compliment daarvoor kreeg ik van Alan Herdman, een bekende Pilates-trainer uit Londen waar ik een nascholingscursus volgde. Zijn ‘don’t worry, go with the flow and you’re doing fine’ was voor mij een mooie bevestiging van mijn manier van lesgeven.

Bij Pilates werken we met de wervelkolom in een neutrale positie. De sleutelwoorden van de methode zijn beweging, kracht en oefening. Je wordt je bewust van je houding en je manier van bewegen. Je komt meer in balans en je ademhaling verbetert. Die zelfkennis over hoe je beweegt doet wat met je, zowel in je lijf als in je hoofd. Dat is zo mooi om te zien.”

Mienke Hofmeester: “Dank voor de geweldige lessen die je met zoveel creativiteit, persoonlijke aandacht en humor geeft!”

Pilates omvat alles om succesvol te revalideren
“De Pilates oefenmethode combineert alle aspecten die een succesvol revalidatieprogramma moet bieden: kracht, balans, coördinatie, spiercontrole rond de wervelkolom, flexibiliteit en een goede ademhaling. Als Pilatus-instructrice met een fysiotherapie-achtergrond, kijk ik naar de oorsprong van de bewegingsbeperking, niet alleen naar de symptomen die tot klachten leiden. Met behulp van Pilates-oefeningen leren onze cliënten om hun bewegingen gecontroleerd uit te voeren. Dat helpt ze bij het opheffen en voorkomen van belemmeringen in hun dagelijkse functioneren. En natuurlijk ook om sportactiviteiten weer verantwoord op te pakken.”

Starten met Pilates
“Ik kan iedereen met nek-, rug- schouder- en knieklachten aanbevelen, om Pilates gewoon te proberen. Ook voor iedereen die geen klachten heeft maar beter in balans wil komen of leniger wil worden binnen zijn of haar grenzen, is Pilates een aanrader. Voordat iemand start, wil ik eerst in een één-op- één gesprek zien hoe diegene motorisch functioneert. Dan beslis ik, of ik hem of haar een paar keer individueel lesgeef of dat ze meteen in één van mijn Pilates-groepen mee kunnen trainen. Mijn groepen zijn klein en blijven klein zodat ik voor iedereen persoonlijke aandacht heb, bij elke oefening. Zo voelt het bijna als een individuele les”, glimlacht Henriëtte.

Ilana de Wildt: “Dank voor de lessen, ik heb nog nooit zo’n goede instructie en correctie gekregen.”

Meer weten of een afspraak maken: ga naar de Pilates-pagina of neem contact op met Henriëtte de Neve.

Lees meer van