Het WK door de oranje bril van een sportfysiotherapeut

Sportfysiotherapeut Sebastiaan Straetemans volgt het Oranje elftal op de voet. Vanaf de eerste wedstrijd tegen Spanje zit hij met zijn familie aan de buis gekluisterd. Terugkijkend op de eerste wedstrijd vertelt hij enthousiast: “Deze verrassende uitslag had ik absoluut niet voorspeld; ik had een wedstrijd verwacht met minder doelpunten. Het doelpunt van Van Persie was fantastisch, hij kopte de bal met zoveel gevoel in! De 2-1 van Robben voelde bevrijdend, daarna was het alleen maar genieten.”

Sebastiaan kijkt door zijn oranje bril niet alleen naar het spel en de uitslag. Als master sportfysiotherapeut heeft hij extra aandacht voor de blessures die bij de spelers optreden: “Ik probeer dan op basis van de beelden te beredeneren, hoe het zo mis kon gaan. Veel blessures komen voort uit duels met de tegenstander. Daar kun je je bijna niet op voorbereiden. Maar ook de aard van het spel maakt voetbal blessuregevoelig: veel korte explosieve sprints afgewisseld met relatieve rustmomenten.”

Daarnaast analyseert Sebastiaan de sport graag in termen van energiesystemen, specifieke bewegingen en de spieren die er gebruikt worden. Op de vraag hoever Nederland het gaat schoppen zegt hij stellig: “Als we zo doorgaan verwacht ik zeker dat Nederland de halve finale haalt.”

Lees meer van