Manuele lymfedrainage

Bij manuele lymfedrainage, ook wel oedeemtherapie genoemd, maken wij gebruik van een speciale massagetechniek om pijnlijke en hinderlijke zwellingen, ontstaan door opgehoopt vocht, te verminderen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut masseert het vocht naar die delen van het lichaam waar het lymfesysteem goed functioneert en het vocht kan worden afgevoerd.

Mogelijke klachten

  • pijnlijke en/of belemmerende zwellingen door vochtophoping (oedeem)
  • vochtophoping na een operatie, chemotherapie, bestraling of ongeval
  • verstuikingen
  • bloeduitstortingen
  • spierpijn
  • problemen met doorbloeding en bloedcirculatie

Doelstelling behandeling

Met manuele lymfedrainage richten wij ons op het minimaliseren van de vochtophopingen die pijnklachten veroorzaken en de bewegingsvrijheid van onze cliënten belemmeren.

Behandeling

Manuele lymfedrainage is gebaseerd op een specialistische massagetechniek waarbij het vocht door ritmische en spiraalvormige bewegingen verplaatst wordt in de stroomrichting van de lymfebanen en -klieren. Dankzij deze massage nemen de nog functionerende lymfeklieren het vocht op waarna dit via het bloed verder afgevoerd kan worden. De behandeling werkt ontspannend en is erop gericht om het u zo comfortabel mogelijk te maken. De oedeemtherapeut werkt op basis van een persoonlijk behandelplan waarin de duur van de behandelingen en de te verwachten resultaten zijn omschreven.

In aanvulling op de massage kan de fysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om nieuwe zwellingen te voorkomen of zoveel mogelijk tegen te gaan.

Vaak worden onze cliënten doorverwezen door een huisarts of een specialist (chirurg of oncoloog). U kunt echter ook direct een afspraak bij ons maken voor een intakegesprek, een advies of een second opinion. Tijdens de eerste afspraak (de intake) stellen wij op basis van uw klachten vast, of behandeling in onze praktijk wenselijk is.

Onze oedeemtherapeut

Susanne Couzy