Michiel van Alphen ziet de toekomst zonnig in

Twaalf jaar lang deelden ze de verantwoordelijkheid voor de praktijk met z’n drieën: Alfred en Henriëtte de Neve-Smeekes en Michiel van Alphen. Vanaf 1 januari 2015 zet Michiel de praktijk alleen voort en genieten Alfred en Henriëtte van hun welverdiende vrije tijd.

“Toen Alfred mij vertelde, dat hij en Henriëtte uit de maatschap wilden stappen, was het voor mij logisch om alleen verder te gaan”, vertelt Michiel: “In de ruim zeventien jaar dat ik hier nu werk hebben we een mooie en goedlopende praktijk neergezet. Ik heb geen behoefte om meteen van alles te veranderen, we hebben het goed voor elkaar. Dat wil overigens niet zeggen dat we stilstaan, ons vak is juist heel erg in beweging en ik vind het een uitdaging om daarin mee te bewegen.

Van curatief naar preventief

Een grote uitdaging zit wat mij betreft in het uitbreiden van de preventieve fysiotherapie naast de curatieve zorg die wij al leveren. Als fysiotherapeuten verlenen we curatieve zorg nadat er een klacht is ontstaan. We begeleiden de cliënt in het genezingsproces, zodat dit zo optimaal mogelijk verloopt. Ik vind preventief met mensen bezig zijn net zo belangrijk. Voorkomen is immers beter dan genezen. Wij ontwikkelen daarom steeds meer programma’s om groepsgewijs te bewegen, in onze praktijkruimte en ook daarbuiten. Want preventief bewegen kan prima buiten de behandelkamer.”

Wij zijn specialisten in bewegen

Bevlogen vertelt Michiel verder over zijn drang om mensen eerder te laten bewegen: “De overheid en de verzekeraars voeren al jaren actief campagne om mensen meer te laten bewegen. Mensen leven steeds langer maar bewegen steeds minder en dat komt hun gezondheid niet ten goede. Vroeger speelden kinderen op straat, nu zitten ze binnen op de bank met hun vrienden te chatten. Als fysiotherapeuten zien we steeds jongere cliënten met klachten naar de praktijk komen. Wij kunnen een cruciale rol spelen in het verhelpen maar ook in het voorkomen van (herhalings-)klachten. We weten immers als geen ander hoe het menselijke bewegingsapparaat werkt en kunnen mensen helpen met een op hun lijf afgestemd bewegingsprogramma, aangepast aan hun leeftijd en interesses.

Volle kracht vooruit

Wat we ook weten is dat alleen een programma met instructies niet voldoende is. Je moet mensen begeleiden en controleren, ze een positief duwtje in de rug geven. Behandelen werkt al op de korte termijn maar bewegen werpt vaak op een langere termijn echt z’n vruchten af. Daarom is aanmoediging zo belangrijk.

Ik ga in 2015 weer op volle kracht vooruit”, besluit Michiel: “Ik wens onze cliënten en mijn collega’s met hun dierbaren een jaar vol positieve beweging toe, zodat we met z’n allen gezond en fit maar vooral ook gelukkig blijven!”

Lees meer van