Sportfysiotherapeut Sebastiaan kijkt terug op de Marathon Rotterdam

Het is hollen of stilstaan en weer doorgaan!

In de ogen van Sebastiaan Straetemans, master sportfysiotherapeut i.o., is het lopen van een marathon een fenomenale prestatie. Op 12 april jl. stond hij als medisch begeleider langs het parcours van de Marathon Rotterdam. Een grote groep atleten nam weer deel aan deze legendarische loop en Sebastiaan denkt met trots aan hun prestaties terug.

“Ik heb een enorme bewondering voor deze marathonlopers; niet alleen voor hun uithoudingsvermogen op de dag zelf, maar ook voor hun doorzettingsvermogen tijdens de lange en intensieve voorbereiding op deze duurloop van maar liefst 42 kilometer.

Samen met andere sportfysiotherapeuten, sportartsen, verpleegkundigen en sportmasseurs zat ik op 12 april in het medisch team dat de marathonlopers in Rotterdam begeleidde. Zo’n marathon is echt een ware aanslag op het lichaam en het is onze taak als begeleiders om de atleten onderweg en aan de finish op te vangen. Lopers kunnen immers gemakkelijk onwel worden, uitdrogen of spier- en peesblessures oplopen, zeker de iets minder getrainde goden. Vaak verkrampen spiergroepen door totale uitputting en dan staan wij voor ze klaar om ze weer op te lappen. Dat is enorm dankbaar werk, helemaal als je ze uiteindelijk toch over de finish ziet komen.

Als ik niet langs het parcours stond, assisteerde ik de sportartsen en verpleegkundigen bij het diagnosticeren en behandelen van atleten in de medische tent. Ik werk graag met sporters dus dat was een kolfje naar mijn hand. Wat ik het allerleukste vond die dag? Dat je kan meegenieten van de vreugde, de trots en de voldoening die deze atleten ervaren. Maar dat je ook kan delen in de pijn en het verdriet als een loper twee kilometer voor de finish sneuvelt. Dan vang je hem of haar op en probeer je een hart onder de riem te steken. Want het zijn stuk voor stuk toppers, die marathonlopers!”

Sebastiaan Straetemans is als sportfysiotherapeut dagelijks intensief betrokken bij professionele en amateursporters. Naast blessurebehandelingen en preventie-advies geeft hij looptrainingen en biedt hij sporters individuele coaching. Hij werkt nauw samen met sportverenigingen (o.a. Haagatletiek) en orthopedisch chirurgen.

Lees meer van