De Glow-Run is fun!

De Glow-Run is een bijzonder evenement waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Honderden enthousiaste lopers leggen in het donker een parcours van vijf kilometer af over het Scheveningse strand. Samen met mijn collega’s loop ik graag mee, slechts opgelicht door neon-verf en onze ‘glow in the dark’ t-shirts. We lopen voor de fun en voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Kom ook naar Scheveningen op 23 mei 2014 en loop mee!

Fun & fit gaan hand in hand

De Glow-Run is een recreatieve loop met een hoge fun-factor. Toch zijn fitheid en gezondheid niet onbelangrijk want een onverwachte blessure kan de pret behoorlijk drukken. Je loopt immers in het donker op een parcours dat niet egaal is.

Ben je van plan om mee te lopen? Dan wil ik je graag wat tips geven om je goed voor te bereiden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je voorbereid bent op vijf kilometer hardlopen. Train je conditie en neem de tijd om het bewegingsapparaat – jouw spieren, gewrichten en bindweefsel – te laten wennen aan de aard van de belasting. Bouw conditie op met de zwoele stem van Evy of gebruik een van de vele digitale hardloopschema’s.

Zorg voor goede hardloopschoenen die jouw enkels voldoende steun bieden. Je enkels worden immers behoorlijk op de proef gesteld terwijl je hardloopt in het donker door het zand dat al is omgeploegd door je voorgangers.

Zorg voor een goede techniek. Iemand met een efficiënte hardlooptechniek loopt op dezelfde energievoorraad verder dan iemand met minder techniek. Bedenk dat het verschil van ondergrond iets doet met je techniek. Omdat je op zand loopt zal er meer energie verloren gaan aan corrigerende bewegingen dan wanneer je op een atletiekbaan of op asfalt loopt. De zachte zanderige ondergrond absorbeert meer energie dan wanneer je op asfalt loopt. Je moet dus harder werken om vooruit te komen. Blijf zo efficiënt mogelijk lopen en corrigeer tijdig.

Blijf niet lopen met blessures

Mocht je onverhoopt toch geblesseerd raken, zoek dan deskundige hulp. Hulp die je niet alleen begeleidt in de acute fase, maar je ook weer terug op je oude sportniveau brengt. Iedere maandagavond, tussen 18.00 en 19.00 uur, is er in onze praktijk een speciaal spreekuur voor blessures. Tijdens dit sportspreekuur adviseren en diagnosticeren we geblesseerde sporters en helpen we ze om goed en snel te revalideren. Uiteraard kun je met blessures ook overdag in onze praktijk terecht.

Sebastiaan Straetemans
Sportfysiotherapeut bij De Neve & Van Alphen Fysiotherapie

Lees meer van