Revalideren is ook topsport

Master sportfysiotherapeut i.o. Sebastiaan krijgt regelmatig fanatieke atleten op zijn behandeltafel. Zijn drive om ze te behandelen evenaart het fanatisme waarmee zijn cliënten willen revalideren om weer op hun oude niveau terug te keren. Onder het motto ‘Hoe lang of vervelend je blessure ook is, wij helpen je weer terug naar het hoogste niveau!’ wil hij graag een voorbeeld uit de praktijk delen.

Sebastiaan: “Mijn cliënt Paul is een fanatieke atleet die al jaren meeloopt in de top van Nederland op de 400 en 800 meter. In september 2013 liep hij een hardnekkige lies- en buikblessure op, een zogenaamde overbelastingsblessure. Na diverse behandelingen bij verschillende hulpverleners kwam hij in mei dit jaar naar onze praktijk. Op mijn vraag ‘wat kan ik voor je doen?’ antwoordde hij: ‘Ik wil eind juli meedoen aan het Nederlandse Kampioenschap Atletiek.’ Dat was een behoorlijk ambitieuze doelstelling want door zijn blessure had hij zich al maanden niet goed kunnen voorbereiden en was hij inmiddels een deel van de benodigde conditie kwijt.

Het einddoel, deelname aan de NK 2014, stond voor Paul vast. Om zijn missie te doen slagen, zijn we meteen begonnen met het in kaart brengen van zijn fysieke situatie. Met een uitgebreid lichamelijk onderzoek (de anamnese) en een serie specifieke sporttesten werd zijn gebrek aan belastbaarheid duidelijk. De vraag die mij het meeste bezighield was: hoe komt het dat Paul al zeven maanden last heeft en de klacht maar terug blijft komen? Dan moet er ‘iets’ zijn dat het herstel belemmert. Als sportfysiotherapeut is het cruciaal dat je dat ‘iets’ boven water weet te krijgen. Uiteindelijk bleek dat er in zijn hele bewegingsketen een zwakte zat waardoor de spieren in zijn lies deze zwakte bij iedere stap moesten opvangen. De spieren van zijn romp konden zijn loopstijl niet genoeg ondersteunen.

Paul’s situatie geeft aan, hoe belangrijk het is dat je naast het lokaal behandelen van de blessure de hele bewegingsketen onderzoekt. Het herstel is immers in belangrijke mate afhankelijk van het trainen van de gevonden zwaktes. Toen we die eenmaal gevonden hadden, kon ik voor Paul een behandelplan op maat maken. Met het gewenste resultaat! Eind juli heeft Paul met succes kunnen deelnemen aan het NK Atletiek.

Paul: “Helaas ben ik net geen 3e geworden maar mijn 4e plek voelde als een topprestatie gezien de moeizame voorbereiding. Ik heb sinds de behandelingen bij Fysio Centrum Den Haag geen last meer gehad van mijn blessure, een geruststellend gevoel waar ik Sebastiaan nog elke dag dankbaar voor ben.”

Lees meer van